CREATIEF

Zo maak je heel eenvoudig een kruikhoes

Een kruik ouderwets? Niet met een hippe, zelfgemaakte hoes! Een rubberen kruik geef je in korte tijd een nieuw jasje met een stof naar wens!

Voor mijn gevoel wordt de kruik hier in Duitsland veel meer gebruikt dan in Nederland. Ik was de kruik eerlijk gezegd ook al jaren uit het ook verloren. Sinds ik samenwoon met Jan (en zijn kruik 🙂 ) gebruik ik met regelmaat weer een kruikje. Dat ding ziet er alleen zo lelijk uit, dat ik er een hoes voor heb genaaid. Ideaal bij buikkrampen, bij een griepje of gewoon als het koud hebt.

  Benodigdheden
  • 2 lappen stof van ongeveer 20×50 cm, bijv. elastische badstof of fleece
  • Naaigaren in een bijpassende kleur
  • Patroonpapier
  • Speldnaalden
  • Potlood
  • En natuurlijk… een kruik

Leg je kruik op patroonpapier en teken de omtrek van de kruik op het papier met 1,5 cm extra als toeslag.
Tip: Tape een stofmarker vast aan een potlood zodat ze naast elkaar staan, met de punt op gelijke hoogte. Als je nu de stofmarker aan de buitenkant houdt, teken je automatisch met ruim een centimeter toeslag.

Leg het patroon op een (elastische!) stof naar wens (bijvoorbeeld badstof) en knip het volledige patroon één keer uit de stof.

Stap 3

Vervolgens heb je voor de achterkant van je hoes een linkerhelft en een rechterhelft nodig, zodat je de kruik in de hoes kunt stoppen.

Stap 4

Vouw het patroon op twee derde deel dubbel zodat alleen een stuk van de rechterkant wegvalt en knip dit deel uit je stof.

Stap 5

Herhaal stap 4, maar laat nu een stuk aan de linkerkant weg. Je hebt vervolgens twee patroonstukken voor de achterkant van je kruik, die voor een deel over elkaar heen vallen.

Kruikhoes achterkant

Werk de korte, rechte kanten van de twee achterzijdes af zodat de stof niet rafelt. Dit kan je doen door de stofrand twee keer om te slaan en vervolgens te naaien met een stretchsteek of kleine zigzagsteek.

Stap 7

Leg nu de patroondelen met de juiste zijdes op elkaar. Let er op dat de twee delen van de achterkant zo op elkaar liggen dat de randen goed aansluiten bij de randen van de voorkant van je hoes. Pin de delen langs de kant vast zodat alles op de juiste plek blijft en naai de delen vervolgens met een centimeter toeslag aan elkaar.

Maak langs de ronde kanten kleine knipjes in de naadtoeslag. Dit zorgt ervoor dat de vorm mooier uitkomt na het omdraaien van je hoes.

Stap 9

Tijd om je hoes om te keren zodat de goede kanten van de stof tevoorschijn komen.

Gepiept
Kruik met hoes
Kruikhoes achterkant
2019-05-15-19-30-50
Tips en Tricks

Stoftips voor je kruikhoes

Badstof is natuurlijk perfect voor een kruikhoes, maar er zijn meer zachte stoffen  die je kunt gebruiken. Let er wel op dat je een elastische stof gebruikt, zodat je de kruik nog goed in de hoes kunt krijgen. Wil je een andere stretchstof gebruiken? Wat dacht je van een stretch velours of frensh terry frottee?

Have fun bij het designen van je eigen kruikhoes!

Ontdek ook
Facebook Reacties