Makkelijker kan het bijna niet.. met dit naaipatroon is een baby legging snel klaar en je hebt er weinig stof voor nodig. Nog mooier: het patroon is geheel gratis.

Op de blog van Emma & Mona vind je het patroon samen met een duidelijke beschrijving. Ze geven je twee mogelijkheden om de leggings te naaien, je kunt dus ook nog een beetje afwisselen. Het patroon is geschikt voor de maten 50 t/m 80. Je kunt het PDF bestandje afdrukken en vervolgens knip je de maat naar wens uit en plak je de delen aan elkaar zoals beschreven in de instructies. Een fijn patroontje om de tricotresten mee weg te werken!

abylegging met bijpassend mutsje

Ik heb de leggings gemaakt met mijn vorige naaimachine (een W6). Deze bleek achteraf niet erg goed te zijn en de naaimachine was echt een drama bij het naaien van dunne stoffen, met name tricot, omdat de naaivoet veel te veel druk naar onderen gaf, waardoor de stof niet goed werd getransporteerd. De druk was helaas niet te veranderen en daarom heb ik de naaimachine gelukkig nog mogen retourneren.

Mijn tips voor het naaien van de leggings

Allereerst wat tips voor je stofkeuze. Mocht je nog op zoek zijn naar perfecte stofjes, dan hier mijn tips. Wil je dunne, zachte leggings maken met veel stretch? Neem dan een lichte viscose tricot. Wanneer je graag een wat dikke legging wilt naaien, kun je kiezen voor Punta di Roma (ook wel romaniet jersey genoemd). Punta is perfect voor winterleggings! Mocht je de voorkeur hebben voor katoen: je kunt natuurlijk een katoen tricot kiezen. Ik vind katoen echter altijd net iets minder zacht en iets stugger als tricot van andere materialen. Ook de kleur vervaagd sneller bij katoen en dat is natuurlijk erg jammer als je een stof hebt gekozen met zo’n superschattig motiefje.

Ben je een beginnende naai(st)er? Je kunt de leggings bij de pijpen en de taille prima afwerken met een zigzagsteek, zoals je ook in mijn voorbeeld ziet. Voor een mooier resultaat kun je ook gebruik maken van een tweelingnaald. Het werken met een tweelingnaald is eenvoudiger als soms gedacht wordt en is dus zeker het proberen waard 🙂 . Let er alleen wel op dat je een extra rolletje garen aanschaft in de juiste kleur, omdat je twee klosjes nodig hebt voor je bovendraad.

Wil je ook zo’n schattig bijpassend mutsje?

Het patroon voor het mutsje heb ik via Pinterest gevonden. Je vind het patroon en de Engelse handleiding hier. Is je Engels niet perfect? Door de duidelijke foto’s bij elke stap krijg je het vast en zeker ook voor elkaar zonder te lezen!

Ontdek ook mijn andere patroontips:

Facebook Reacties