Het is alweer bijna twee weken geleden dat we onze puppy hebben opgehaald. De pup, genaamd Bodie, is een boulab (= een mix uit een Labrador en een Berner Sennen). Nu is hij nog schattig klein, maar inmiddels hebben we al vaker de opmerking gehoord: “Oeh.. die wordt nog groot!”. Ja, hij wordt vast nog groot, en eerlijk gezegd kan ik niet wachten…

Het lijkt wel een baby!

Want het lijkt dan wel schattig zo’n puppy en ik wist ook dat het wel wat moeite zou kosten, maar ik heb het blijkbaar toch een beetje onderschat. Het is alsof je een baby in huis heb gehaald (en misschien is het leven met een baby nog veul zwaarder, die ervaring heb ik niet 🙂 ).

Ieder zijn plek in huis

Omdat we Tommie ook nog hebben en ik die ook graag nog eens zie, is het wel een hele organisatie thuis om het voor de hond en voor de kat zo aangenaam mogelijk te houden. Ze kunnen nog niet met elkaar door een deur, dus Jan slaapt nog altijd in de woonkamer met Bodie en ik (muaha) in bed. Wel heb ik meermaals per nacht een jammerende kat voor m’n raam staan, dus ook ik moet er af en toe uit 😉 .

Tommie is inmiddels wel wat gewend aan Bodie en komt ook rustig eten en slapen (in de slaapkamer dan), maar er moet nog wel een barrière tussen beiden zijn in huis, anders is Tommie ook zo weer naar buiten verdwenen.

Tommie geniet
Tommie geniet zijn moment van rust

Ik had de hoop dat we de barricades na een weekje wel weg konden halen, maar het lijkt erop dat deze nog wel een paar weken kunnen blijven. Dus nog even kijken hoe we dit nu verder gaan doen.. Het is natuurlijk wel zo fijn als Jan ook gewoon weer normaal in bed kan slapen. Echter heeft de hond zijn plek in de woonkamer en is het huilen geblazen als we hem daar laten liggen en gaan slapen. Daarnaast krijgen we het dan ook niet mee als hij naar buiten moet voor een plasje in de nacht. Misschien is het toch nog iets te vroeg voor veranderingen? Hoe doen andere mensen dat toch in dezelfde situatie? Laat je een hond van 10 weken dan toch gewoon alleen? Laat je hem in slaap huilen en zet je de wekker 2x per nacht om even naar buiten te gaan? Zou dat de oplossing zijn? Misschien moeten we het proberen. Op die manier kunnen de barrières in huis blijven zodat de hond & kat een eigen plek hebben in huis en kunnen wij allebei in bed slapen, woehoe!

Doen we het wel goed?

Ik heb dus helemaal geen ervaring met honden en ben echt een kattenmens. Ik heb dan ook wel eens gevoel dat we het helemaal fout doen met Bodie. Hadden we bijvoorbeeld toch een bench moeten halen waarin hij de nachten kan doorbrengen? We hebben er bewust voor gekozen om dit niet te doen na het lezen van vele ervaringen van opvoeden met en zonder bench, maar toch begin ik te twijfelen of we de juiste keus hebben gemaakt.

En zeg ik wel zeker genoeg ‘foei’ als Bodie iets doet wat niet mag? Hij bijt nogal graag en hangt ook graag met z’n tanden in mijn gebreide vest om vervolgens vast te zitten. Een paar keer foei helpt dan dus ook geen drol. De gebreide vesten laat ik dus nu een paar weken weg, zodat hij daar in ieder geval niet in blijft hangen. Ook als hij je enthousiast begroet kan hij net even te hard tekeer gaan met bijten, ook dan heeft soms een paar keer ‘foei’ geen resultaat en moet ik dus opstaan. Daar loopt hij dan kwispelend achteraan of begint te blaffen (ja dat kan hij ook al goed). Van zulke reacties word ik onzeker. Dan denk ik: ‘aii Esther, weer niet overtuigend genoeg’. Moet ik toch nog aan werken geloof ik. (Kattenmens hè..)

Gelukkig is er een puppycursus!

Wat wel al aardig heeft geholpen, is de puppycursus. We zijn vorige week voor het eerst heen geweest. En jongens.. mocht je een puppy hebben: ga sowieso naar een puppycursus! Het is echt fijn om te zien hoe je dingen kunt aanpakken en ook hoe je pup omgaat met andere honden. Bodie heeft al een beste vriend gevonden daar: Benno!

Handige puppytips

We hebben tijdens de eerste les al wel wat handige tips gekregen. Zo moet je dus vooral niet bang zijn om je pup teveel te belonen. Puppy’s leren het beste door ze constant weer te belonen. Dus dat wordt veel snacks inslaan en altijd snacks bij de hand hebben zodat je alles kunt trainen. Van lopen aan de lijn, naar je toe komen, zitten en in de mand liggen; alles werkt met snacks die de hond niet kan weerstaan 😉 .

Bodie Smile
Die tandjes… het lijkt wel of we hem brokjes van steen voeren!

Wat voor mij ook echt nieuw was, is de manier van vastpakken om de hond rustig te krijgen. Ik als kattenmens ga druk aan het aaien. Dat moet je bij een hond dus juist niet doen. Een hond laat je zitten en pak je stevig vast vooraan de hals en schouders, zonder te gaan aaien. Een hond ziet dat aaien alleen maar als stress. Is de hond weer volledig tot rust gekomen, dan laat je hem los.

Bodie was na de eerste cursus helemaal kapot. We hebben hem uiteindelijk maar naar de auto moeten dragen en thuis heeft hij heerlijk geslapen. Maandagavond gaan we weer, eens kijken hoe het dan gaat!

Ik ben echt superbenieuwd hoe ik er over een paar weken in sta en hoe het dan gaat met Bodie. Mijn angst is dat het een bijter wordt of een totaal onhandelbare hond die helemaal niet luistert. Heeft iedereen dat in het begin? Ik doe in ieder geval wat ik kan.

Let’s hope for the best!
Facebook Reacties