Ik schrik wakker. Wat was dat voor geluid? Het is half drie ’s nachts en ik lig alleen in bed. Jan is voor zijn werk een paar dagen buiten de deur. Weer hoor ik gerommel. Ik haal mijn hoofd van het kussen om het beter te kunnen horen. Komt het misschien bij de buren vandaan?

Het gerommel gaat door. Nee, dit is niet bij de buren. Dit geluid komt echt van beneden. Verstijft zit ik rechtop in bed en probeer uit te vinden wat ik nou precies hoor. Wordt daar wat opzij geschoven? Worden er spullen gepakt? Doodstil blijf ik zitten en ondertussen denk ik aan wat ik moet doen. Is het een inbreker? Zal ik stil blijven zitten tot het voorbij is? Of snel uit het bed springen om de deur op slot te doen? Of toch langzaam naar beneden lopen om te kijken wat er aan de hand is?

Het wordt het laatste, ik moet zien wat daar gebeurd. Wat neem ik mee? Had ik maar een knuppel onder het bed. Dan maar een lamp? Nee. Een fles water? Nee, zo’n plastic fles brengt ook niks. Deo dan maar bij gebrek aan beter. Heel voorzichtig sluip ik uit bed en grijp mijn deo. Mijn hart klopt intussen in mijn keel. Nu moet ik die trap af. Die trap die altijd lawaai maakt. Hoe je er ook vanaf gaat, hij kraakt sowieso. Goed,  ik heb geen keuze. Gaan. Langzaam zet ik een voet op de eerste trede, krrrrrk. Ik ga verder zo stil mogelijk de trap af. Bij elk kraakgeluidje gaat mijn hartslag sneller. Heeft iemand me gehoord? Ik sta onderaan de trap, klaar om de deur open te gooien. In mijn ene hand hou ik mijn telefoon voor wat licht en in mijn andere hand heb ik mijn deo paraat.

Ik gooi de deur open en schijn met het licht van mijn telefoon de woonkamer in. Twee grote ogen kijken me aan. “Miauw?”.

Tommie!!

Al die stress om een kat die een levende muis mee naar binnen heeft genomen en al een tijdje probeert zijn verovering achter de tv-kast vandaan te krijgen. Ik heb me weer druk gemaakt om niks…

PS: De muis heeft zijn leven buitenshuis voort kunnen zetten.

Facebook Reacties