Ook sommige Nederlanders waarderen hun cultuur en tradities, net als dat mevrouw Simons duidelijk haar eigen cultuur zeer waardeert. Ik ben absoluut geen racist, maar voel wel een soort van trots voor Nederland. Net als dat veel Nederlandse Turken zich Turks voelen en trots zijn op hun afkomst en cultuur, ben ik trots op Nederland en haar tradities. Maar hoe kan een Nederlander tegenwoordig nog opkomen voor de Nederlandse cultuur zonder als racist gezien te worden? Het lijkt een onmogelijke opgave.

Tot enige jaren terug heb ik nog nooit een link gezien tussen zwartepiet en racisme, met mij waarschijnlijk vele anderen. Echter ben ik tegenwoordig racist als ik zwartepiet graag elk jaar weer terugzie. Maakt mij dit nu naïef? Is het niet veel beter om, i.p.v. tekeer te gaan over het Sinterklaasfeest, in de media meer aandacht te besteden aan de historie van de slavernij en de rol van Nederland hierin? Ach, what the hell ook, laten we er gewoon roetpieten van maken zodat iedereen weer happy is. Als dat het verschil kan maken, waarom dan ook niet. Ik denk alleen niet dat we hiermee de koe bij de hoorns pakken en dat we snel weer op het volgende stuiten.

Bijvoorbeeld op de kritiek rondom de beschilderingen op de gouden koets. Wat maakt het verschil dat deze gouden koets niet als kunst wordt gezien maar racisme? In zoveel kunstobjecten staan gebeurtenissen in de geschiedenis centraal, positief en negatief. Hoe kan het dan dat deze gouden koets zoveel ophef veroorzaakt? Het lijkt me juist een slechte zaak wanneer deze kunst wordt vervangen, dan is het weer net alsof we graag vergeten dat dit ooit zo is geweest.

De discussies lopen volkomen uit de hand bij alles wat maar met racisme te maken kan hebben. Het ‘probleem’: Nederlanders zijn ook trots op hun cultuur, net als alle andere mensen in Nederland. Ik ben een voorstander van een multiculturele samenleving, echter ook van het behoud van de Nederlandse cultuur. Diep van binnen ben ik een beetje bang dat de Nederlandse cultuur ten onder gaat door de multiculturele samenleving, maar dat is meer omdat ik het gevoel heb dat de regering de hele situatie qua vluchtelingen en integratie (of zoals DENK het noemt: acceptatie) niet in de hand heeft, niet omdat ik denk dat we niet mogelijk is om met alle culturen in Nederland op een goede manier samen te leven.

Mensen als Sylvana zie ik als een soort van bedreiging voor de Nederlandse cultuur omdat zij eigenlijk alles wat typisch Nederlands is graag zien verdwijnen en voor mijn gevoel zij juist iedereen in hokjes plaats in plaats van mensen met elkaar te verbinden. Waar Sylvana wel helemaal gelijk in heeft is dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland geen grenzen kent, voornamelijk op het internet. Wanneer gaat het te ver? Hier mag de regering zich wel eens goed over buigen zodat mensen niet alles maar kunnen zeggen om iemand volledig de grond in te trappen. Sylvana heeft ook groot gelijk wanneer ze iemand even terecht wijst als hij het heeft over ‘zwartjes’. Kom op, dat zeg je toch ook niet?

Ze heeft dan wel eens gelijk, maar ik zap liever weg wanneer Sylvana in beeld is. Ik zwaai haar dan ook graag figuurlijk uit. Ze kan het voor mij nog wel goedmaken door toe te geven dat ze graag naar een haring met uitjes hapt of een dikke oliebol naar binnen werkt. Gewoon zodat ik even weet dat ze toch nog iets typisch Nederlands erg kan waarderen.

Facebook Reacties

No Comments

Leave a Comment